Wat is het effect van de huidige milieuzones?

Mobility Centre Holland hoofdkantoor

In Nederland worden er steeds meer milieuzones ingevoerd om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. De milieuzones gelden voornamelijk voor vrachtauto’s, maar in sommige steden ook voor bestelauto’s en personenauto’s. Een milieuzone is een gebied waar sommige voertuigen alleen mogen rijden als ze aan bepaalde milieueisen voldoen. Maar wat is precies het effect van deze milieuzones? Wij leggen het je uit.

Wat is het verschil tussen een milieuzone en een emissievrije zone?

Om de lucht schoner te krijgen, stellen steeds meer steden in Nederland een milieuzone in. Daarmee willen ze er vooral voor zorgen dat het aantal auto’s met een dieselmotor afneemt. Het verschil tussen een milieuzone en een emissievrije zone zit hem in de mate van uitstoot die is toegestaan. In een milieuzone worden voertuigen geweerd die niet aan bepaalde milieueisen voldoen, terwijl in een emissievrije zone alleen voertuigen mogen rijden die helemaal geen schadelijke stoffen uitstoten, zoals elektrische voertuigen.

Gemeenten met een milieuzone

In Nederland zijn er heel wat gemeenten die een milieuzone hanteren. Sinds 2023 wordt de Euro-klasse van een motor hiervoor als basis genomen. Iedere gemeente met een milieuzone heeft weer eigen regels waar die belangrijk zijn om te weten voordat je onnodige boetes ontvangt.

In 2025 gaan de milieuzones in Nederland veranderen

In de steden van Nederland zie je steeds meer bestelbusjes en vrachtwagens rijden. Vanaf 2025 mogen nieuwe zakelijke bestelbusjes en vrachtwagens geen schadelijke gassen meer uitstoten als ze zich in ZE-zones bevinden. ZE staat voor Zero Emissie. Vanaf 2030 geldt dit voor al het bedrijfsverkeer. Veel steden voeren speciale zones in, waar alleen voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten mogen rijden voor zakelijk gebruik. Het hoofddoel hiervan is om de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof als gevolg van het stadsverkeer tot nul te reduceren. Bovendien willen ze geluidsoverlast verminderen. Dit heeft dus gevolgen voor bedrijven die met hun voertuigen in het centrum moeten zijn. De toegangseisen zijn als volgt:

  • Alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s die ná 1 januari 2025 een kenteken krijgen, moeten emissievrij zijn in de ZE-zone.
  • Plug-in hybride vrachtauto’s hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de ZE-zone, als je kunt bewijzen dat je emissievrij rijdt.
  • Bakwagens Euro-VI die ná 1 januari 2020 en trekkers Euro-VI die ná 1 januari 2017 een kenteken hebben gekregen, hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de ZE-zone.
  • Bestelauto’s Euroklasse 5 hebben tot 1 januari 2027 toegang tot de ZE-zone.
  • Bestelauto’s Euroklasse 6 hebben tot 1 januari 2028 toegang tot de ZE-zone.
  • Alle bestel- en vrachtauto’s moeten vanaf 1 januari 2030 emissievrij zijn in de ZE-zone.

Uiteraard zijn we hier bij Mobility Centre Holland op voorbereid. Benieuwd naar alle mogelijkheden of wat we voor jou kunnen betekenen? We helpen je graag.

Ga voorbereid de weg op

Wanneer je weet dat je een milieuzone in moet, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je voertuig voldoet aan de specifieke eisen van de milieuzone en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en veranderingen in de regelgeving. 

Huur of lease voertuigen die wel voldoen aan de nieuwe eisen

Bij Mobility Centre Holland begrijpen we het belang van schone en efficiënte mobiliteit. Daarom bieden wij verschillende voertuigen aan die voldoen aan de strengste milieueisen. Of je nu op zoek bent naar een elektrisch voertuig of een met een lage uitstoot, wij hebben de oplossing. Heb je vragen of wil je meer weten over een van onze voertuigen? Dan kun je ons bereiken via info@mobilitycentreholland.nl of op 085-0193265.