De milieuzones in Nederland en hun regels

Milieuzones in Nederland - Mobility Centre Holland

Milieuzones zijn een actueel onderwerp in Nederland, met verschillende regels die per gemeente kunnen verschillen. In deze blog duiken we dieper in op de belangrijkste gemeenten met een milieuzone en wat dit betekent voor jou als bestuurder of bedrijf.

De regels van de 7 belangrijkste steden met een milieuzone

Een paar jaar geleden mochten gemeenten hun eigen regels hanteren bij milieuzones. Dat maakte het lastig om te weten waar je wel en juist niet mocht komen met een oudere dieselauto, bestelbus of vrachtwagen. Daarom wordt sinds 2023 de Euro-klasse van een motor als basis genomen. Dit betekent dat ze kijken naar de minimale Euro-waarde van je motor. Er hangen onderborden in het verkeer waarop je precies kunt zien in welke zone je mag rijden. Dit maakt het een stuk overzichtelijker om te weten waar je wel en ook juist niet mag rijden. We hebben wij voor de belangrijkste steden de regels voor je op een rijtje gezet.

Milieuzone Leiden

In Leiden hebben ze een milieuzone die alleen voor vrachtwagens geldt en niet voor personenauto’s. Het gaat om voertuigen van meer dan 3.500 kilo, RDW-categorie N2 of N3. De Leidse milieuzone is het gebied binnen de singels en het oostelijk deel van de Morsweg. Met een dieselmotor Euroklasse 6 of hoger of een emissieloos voertuig mag je de milieuzone in. Heb je deze niet? Dan kun je een dagontheffing aanvragen. Deze is één dag geldig en kan maximaal 12 keer per kalenderjaar worden verleend. 

Milieuzone Breda

De milieuzone in Breda bedraagt het gebied binnen de singels, aangegeven met speciale verkeersborden. Dieselvrachtwagens mogen dit gebied niet in als ze niet aan de milieuregels voldoen en als ze geen landelijke ontheffing of vrijstelling hebben. Bestelwagens en personenauto’s mogen de milieuzone wel inrijden. Je hebt een ontheffing nodig voor dieselvrachtwagens met emissieklasse 0 tot en met 5. Vanaf emissieklasse 6 of schoner mag een dieselvrachtwagen zonder ontheffing de milieuzone in.

Milieuzone Rotterdam

De milieuzone van Rotterdam bestaat uit een groot gedeelte van de binnenstad, tot aan het Kralingse Bos. Alleen de schoonste dieselvrachtauto’s met emissieklasse 6 en emissievrije vrachtauto’s zijn hier toegestaan. Voor vrachtauto’s die sinds 1 januari 2022 de zone eigenlijk niet meer in mogen rijden, kan een ontheffing worden aangevraagd. 

Milieuzone Tilburg

De milieuzone in Tilburg is het gebied binnen de ringbanen, aangegeven met speciale verkeersborden. Dieselvrachtwagens met emissieklasse 0 t/m 5 mogen hier niet meer rijden. Voor vrachtwagens op benzine, aardgas of LPG geldt geen toegangsbeperking. Als je vrachtwagen niet voldoet aan de milieuregels, dan kun je een ontheffing aanvragen voor de milieuzone. Er zijn 3 ontheffingen mogelijk. Een dagontheffing, ontheffing levertijd nieuwe vrachtwagen en een hardheidsclausule. 

Milieuzone Amsterdam

Amsterdam heeft een milieuzone voor dieselvoertuigen en oudere brom- en snorfietsen. In sommige gevallen kun je een ontheffing of vrijstelling aanvragen. Benzineauto’s mogen wel de stad in. De Ring A10 is de grens van de milieuzone, behalve voor brom- en snorfietsen en de pleziervaart. Het gaat in Amsterdam ook om personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden. Alleen voertuigen met emissieklasse 6 of hoger zijn toegestaan in de binnenstad. 

Milieuzone Den Haag

Ook Den Haag heeft een milieuzone voor zowel personenauto’s en bestelauto’s als vrachtauto’s die op diesel rijden. Oude dieselauto’s die veel uitlaatgassen uitstoten mogen niet de milieuzone in. Heb je een dieselauto met emissieklasse 4 of hoger? Dan mag je in de milieuzone rijden. De milieuzone in Den Haag ligt aan de binnenkant van de Centrumring (S100) en de Professor B.M. Teldersweg (S200). Vlak voordat je de milieuzone inrijdt staan er waarschuwingsborden. Soms is het mogelijk om een vrijstelling of ontheffing te krijgen waardoor je toch wel de milieuzone in Den Haag mag. 

Milieuzone Utrecht

In het centrum van Utrecht geldt een milieuzone voor personen- en bestelauto’s, vrachtwagens en autobussen (touringcars en ov-bussen) op diesel met lage emissieklassen. Deze auto’s, vrachtwagens en autobussen mogen niet in de milieuzone komen. Dieselauto’s (personen- en bestelauto’s) mogen in Utrecht alleen de milieuzone in met emissieklasse 4 of hoger. Vrachtwagens en autobussen op diesel mogen alleen de milieuzone in met minimaal emissieklasse 6. Dit heet een paarse milieuzone.

Ga voorbereid de weg op

Moet jij binnenkort naar een van deze gemeenten en dus ook de milieuzone in? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zo moet je ervoor zorgen dat je voertuig voldoet aan de specifieke eisen van de milieuzone en is het belangrijk om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en veranderingen in de regelgeving. 

Benieuwd of jouw auto of wagen een milieuzone in mag? Doe dan de kentekencheck.

Elektrische voertuig huren of leasen?

Bij Mobility Centre Holland begrijpen we het belang van schone en efficiënte mobiliteit. Daarom bieden wij verschillende voertuigen aan die voldoen aan de nieuwe milieueisen. Of je nu op zoek bent naar een elektrisch bestelbus of een met een lage uitstoot, wij hebben de oplossing. Heb je vragen of wil je meer weten over een van onze voertuigen? Dan kun je ons bereiken via info@mobilitycentreholland.nl of op 085-0193265.